Ekološki uzgoj

Vrati se na blogove

Ekološki uzgoj

  • Datum 13.12.2021.
Ekološki uzgoj

Ekološki uzgoj ima brojne prednosti od koji su najvažnije da se površine pod ekološkim usjevima  odlikuju s 30% više bioraznolikosti, ekološki poljoprivrednici imaju veće prihodi, a potrošači znaju što točno kupuju zahvaljujući logotipu ekološkog proizvoda Unije. Uvriježilo se mišljenje da je ekološki uzgoj tretiran pesticidima baš kao i konvencionalni uzgoj. No, to uopće nije točno. Naime, otkako smo sami započeli s ekološkom proizvodnjom sami smo se uvjerili da nijednom proizvođaču hrane nije u interesu da koristi nedozvoljena sredstva jer gubici koje nosi nedozvoljena uporaba zaštitnih sredstava su nemjerljivi.

Svake godine ekološki nadzor utvrđuje poštivanje ekoloških mjera u uzgoju. Uporabom nedozvoljenih pesticida proizvođač hrane može uništiti vlastitu proizvodnju i suočiti se s smanjenom potražnjom za proizvodima proizašlih iz nepovjerenja potrošača.

Napomenimo samo da je i stav Europske komisije pozitivan prema ekološkoj proizvodnji i  cilj je da 25 % poljoprivrednih površina bude namijenjeno ekološkom uzgoju u Uniji do 2030., a u Hrvatskoj je danas tek 7% poljoprivrednih površina pod ekološkim uzgojem. Najveći udio pod ekološkim uzgojem ima Austrija gotovo četvrtinu, zatim Estonija i Švedska s petinom, zatim Italija, Češka i Latvija nešto niže od šestine, a Slovenija desetinu. Sedam posto koliko ima Hrvatska imaju još Njemačka, Francuska i Belgija.